zondag 9 november 2014

Spinnen


De foto is het optische resultaat van een gewonnen strijd in de vrije natuur van, leven laten en overleven. Geen grof lichamelijk geweld is zichtbaar. Maar het resultaat van een worsteling met een bijna intrinsieke respectvolle benadering. De prooi wordt ingezwachteld, bijna gemummificeerd om daarna te worden ontdaan van zijn lichaamssappen. Het slachtoffer wordt verdoofd als lag hij op een operatietafel met lachgas of ether. Pijnloos in een steriele shock. Na de overwinning geen overwinningskreten of macho gedrag voor de spin. Dat is iets voor mensen! Spinnen gaan gewoontjes verder met de eigen voorgeprogrammeerde existentie.

Vandaag las ik in de media dat stofzuigers boven het vermogen van 2000 watt verbannen gaan worden. Veel te veel onnodige energie kost dit. Dat kan net zo goed met vele minder energie. Consuminderen wordt vanaf 2016-2018 het toverwoord. Bovendien zijn er in nagenoeg elke woning genoeg helpers voor de mens die erop toezien dat vliegend en kruipend gespuis opgeruimd wordt, zonder elektriciteit aan te spreken.

Bijvoorbeeld de spin, zoals afgebeeld op de foto van Jacco. Mensen zijn van natura onnodig bang voor spinnen. Spinnen zijn normaliter ongevaarlijk en zullen uit angst op de vlucht slaan wanneer ze oog in oog komen te staan met hun opponent, een kolossale reus in de vorm van een mens. Spinnen hebben hun aanblik tegen; harig lijf met lange poten.

Mensen kunnen zeer bang zijn voor spinnen en ontwikkelen soms een benauwde fobie.
In feite helpen spinnen de mens door vrijwillig hun huis en haard schoon te houden. Op plaatsen waar dit kan, weven zij een web om prooien te vangen vooral 's nachts. Bij de spinnen zijn de vrouwtjes de baas, met drastische gevolgen bij niet luisteren voor het mannetje. Tja, dat zou in onze mensencultuur vaker mogen gebeuren!

In tegenstelling tot de mens, eet en vangt de spin alleen maar wat hij zelf nodig heeft om te overleven. Daar zou de mens lering uit kunnen trekken. Consumeren <VS > Consuminderen, hey!

Het gestaag door ontwikkelen van fobie naar trauma levert vooral de filmindustrie hoge inkomsten op. Films met arachnafobie of de menselijke spin, Spiderman reeks. Ook hij is in ongenade gevallen door achterklap terwijl hij niets anders doet als de huisspinnen in onze woningen, namelijk helpen als een betrouwbare buurt participant.

Tekst: Han Tummers
Foto: Jacco Bezuijen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten