zondag 9 november 2014

Reiger


Deze super foto maakt gelijk een surrealistische indruk op me. Alsof er aan de bekijkers bewust een blik uit de prehistorie, richting 2014 ten tonele gevoerd wordt. Maar dat is niet zo. Jacco Pentax is weer mooi in de weer geweest met zijn spiegel –reflex- wonder der techniek. Mooi dat hij altijd treffend “raak” schiet zonder ook maar enige schade aan te richten, in alle mens verbeelding.

De foto lijkt idd tevoorschijn getoverd te zijn uit lang vervlogen prehistorische tijden. Het lijkt alsof de wereld aan het vergaan is en de geheimzinnige donkere snoodaards het gaan winnen van alle positieve ingrediƫnten, zoals; de botanische pasteltinten, de zon en verder alles wat nieuw ontspringend leven mooi, warm en waard maken. Kleuren verflets-en edoch en leven vergaat snel.
Het lijkt net of de reiger of zijn prehistorische voorganger op zoek is naar iets. Dit dier, een blauwe reiger, een Ardea Cinerea in het Latijn, is op zoek naar eten om te overleven en te zorgen voor nageslacht. Met zijn lange slanke nek torent hij hoog boven alles uit en stapt hij behoedzaam tussen de flora en fauna heen als een roofdier met priemende ogen, waaraan niets kan ontsnappen.

Reigers struinen normaliter in of rondom waterrijke gebieden. Hij lust graag kleine visjes, wormen, slakken en dergelijke kleine porties. Op de dag van vandaag is hij steeds vaker te vinden op weide-akkers waar ook dergelijk eetbaar spul zich ophoudt. De natuur past zich kennelijk snel aan, aan de dominerende moderne tijden.

Terug naar de foto lijkt de reiger op een groot soort saurus van 30 meter lengte of meer meet met een aanzienlijk gewicht. Bomen en alles wat hem nog in de weg kan komen wordt door hem op zeer eenvoudige wijze door zijn overwicht aan de kant geduwd.

Op deze foto zijn mogelijk een soort van smalle elegante varens zichtbaar welke netjes opzij gaan voor zijn lichaamsgeweld om daarna meteen terug te veren in de oorspronkelijke groene pose. Zou ik deze varens kunnen terug projecteren naar de prehistorie dan komt een andere levensvorm in beeld.
Namelijk een samen gehoopt levend organisme bekend onder de naam Sequoia-achtige. Ontzettend groot en illuster qua gestalte, het grootste op aarde. (zie > http://2006zuidwestusa.blogspot.de/)

Ik denk dat Ardea het gaat winnen van de duistere kant.

Tekst: Han Tummers
Foto:  Jacco Bezuijen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten