vrijdag 3 april 2015

The thin blue bird




Deze foto heeft alle aspecten van het leven en de dood in zich. Globaal beschouwd een mooi plaatje. Maar er is meer te zien. De strijd van schaduw en licht geeft fraaie effecten. Het is een remise die zowel donker als ook licht zou kunnen uitpakken. Het licht, in deze setting een positief getint gegeven, begint toch de overhand te nemen. Takken van bomen richten hun vingers en statuur op in vol ornaat richting levenskansen die het licht van de zonnestralen naar hun toebrengt. Licht brengt leven maar ook mooie pittoreske stillevens zoals in deze opname gevangen, voor eeuwig, gelukkig.

Het water is in beweging, de kringen aan het oppervlak geven de mobiliteit aan. Het deint, het stroomt, het stript het grauwe leven. Dit water haalt de grauwe kleuren van het najaar, de winter weg om plaats te laten maken voor een sprankelende natuur, groen en bloei in welige verslaafde vormen met een onverstaanbare aanlokkelijke stem als van een oogverblindende lorelei. 

Het water is al gedeeltelijk opgezogen in de reeds verzadigde bodem, af en toe is te zien dat wortels en ander bodemleven blootgelegd worden voor de camera. Jawel hoor, de stompjes en houtige knarrige levensvormen doen ook mee met the earth survival of the fittest ook nu in 2015. Ook zij komen boven drijven!

Yep, de winter is voorbij want in het water zwemt, drijft en krioelen allerlei eetbare levensvormen. Het jachtseizoen is zonder aankondiging, geopend. Dat is iets voor de mens om dit te regelen per edict. De natuur weet sowieso hoe laat het is en wat fair play echt betekent. 

Er wordt weidelijk gejaagd op mals groen en nieuw leven in het water of aan de rand ervan, en niet anders. Het persoonlijk gewin is overleven door slechts datgene te eten wat nodig is om te overleven in de pikorde van de voedselketen. 

Dan de jager. Deze waadt met steltachtige poten gewiekst en kundig als een sluipmoordenaar door het enkelhoge water, onhoorbaar, rustig en loert als een predator op zijn kans.

Het leven onderaan de voedselketen heeft deze keer geluk. Pentax maakt ietwat meer herrie dan wenselijk is. The thin blue Bird, een oogstrelende creatuur spreidt zijn machtige grote vleugels en vliegt gracieus maar hongerig op en weg van de camera maar niet voordat de vogel gevangen is in deze opname, die geen pijn doet. De kleur blauw van de reiger past ook precies in dit meesterlijke plaatje, letterlijk en figuurlijk.


Gelukkig de zomertijd is al ingegaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten