vrijdag 13 maart 2015

Maasvlakte 2


Vanaf een afstand worden een aantal prachtige kleurenpaletten geprojecteerd in deze terechte winnaarsfoto. Fraaie aardtinten die in de kleurrijke regenboog niet zouden misstaan, vullen tot groot genoegen mijn netvlies. Prachtige luchtweerspiegelingen ketsen op en neer tussen het lage aqua gehalte op de vlakte en de blauwgrijze innemende hemel, above.

In eerste oogopslag een fictief natuurlijk panorama dat uit zichzelf ontstaan zou kunnen zijn. Dan zie ik aan de verre horizon een witte rookpluim opdwarrelen uit een gebouw met ernaast nog een aantal ogenschijnlijke pittoreske gebouwtjes. Als clichés; Mooi van ver maar vooral ver van mooi. Nader bekeken zijn dromen weer eens bedrog. Over deze bouwsels is een majestueuze vanzelfsprekende metaalgrijze schittering gespannen.

Zonder de intense hemelblauwe kleur zou dit krachtige pallet aan de maximum score hebben ingeboet. Pentax onder druk van Jacco hebben gelukkig samen dit beeld mooi vastgehouden, voor eeuwig, voor ons mensenkinderen.

Bij nader inzien zijn de bouwsels mensen maaksels en hebben met economische uitbreidingen te maken en niet met kunstaffiniteiten en fantasieën. Dat is nu eenmaal zo bestemd door hun opdrachtgevers onder tal van Europese aanbestedingen. Het lijkt dan ook dat de natuur deels terug gedrongen gaat worden door de homo sapiens erectus. Het tegenhouden van deze menselijke vooruitgang is weer eens NOT done.

Terwijl de mens fors en flink oprukt tegen dit liefelijke natuurlijke plekje, lijkt het zo te zijn dat de plaatselijke natuur zich zonder slag of stoot met een witgekleurde banier overgeeft onder vrijwillige afmars van de verliezer naar de catacomben van onontgonnen vrijheden en soortgenoten.

Het waterspel dan; dit oogt doods en futloos tot in diens haarvaten, gelukkig nog een beetje warm gehouden door blauw grijze tintelingen uit de hemel en verdere begeleidende fijnmazige zonnestraaltjes.

Er zijn tal van diepe, ongelijke sporen getrokken van weerbarstig leven op dit Battlefield of strand zo u wil. De sporen lijken op bultruggen van klei, een beschermde diersoort, die aangespoeld is door een foute navigatie en doodgedrukt onder immens eigen gewicht… zonder mogelijke hulp van buitenaf.

Deze bultruggen gaan vrijwillig steeds verder weg van de mensen en hun bouwsels en verliezen daardoor steeds meer inhoud van hun compact loze smeltende lading tot het moment dat de lading geheel gesmolten is en zij in een kalme afgevlakte watermassa gaan afwachten wie er boven hun uit gaat torenen. Hun toekomst is doods.

De mens heeft de natuur hier en nu op de maasvlakte 2 bedongen, voor heel eventjes. Dat denkt de mens maar, de natuur heeft een veel langere adem en zal geleidelijk aan terug gaan nemen wat de mens geleend heeft, ook al is dit maar voor heel eventjes.

Audio Adam - If it takes you home


Geen opmerkingen:

Een reactie posten