woensdag 4 maart 2015

A man’s best friend


Dat de hond een afstammeling is van de wolf moge duidelijk zijn. Vele duizenden jaren geleden is de hond naar de mens gekomen of andersom. Benefit of the doubt, lees voordeel van de twijfel, is het gegeven dat beide rassen ieder een stevig voordeel hebben van de spontane symbiose; de jacht, de kudde bijeen te houden en waarschuwen tegen vijanden door de hond/tamme wolf. De mens zorgt voor voedsel. De wolf leeft, net als de mens, in groepsverband. Hiërarchie zorgt ervoor dat de wolf de mens als leider accepteert. Gelukkig maar voor de liefhebbers.

De wolf wordt langzaamaan tammer oftewel gedomesticeerde-r. Zoals er verscheidenheid is bij mensen, zo ook bij wolven. De tamme wolf wordt langzaamaan een huishond. Als de hond blaft dan is hij de ideale waakhond. Als de hond stil en snel is dan is jachthond zijn typering. Zij leren steeds meer- en waarderen ten slotte elkaar als aangewezen survivors, door de eeuwen heen.

Dan wordt in Nederland het hond zijn verheven tot een ideologie net zoals in India de heilige koe, uitzonderingen daargelaten. De maakindustrie vaart er wel bij.  Met honden kun je alle kanten op. Als geleidehond, als waakhond, als oorlogshond, als politiehond, als reddingshond, als vechthond, als proefdier en als last but not least als trouw huisdier.

Gedomesticeerd dan. Wij mensen denken dat de hond graag luistert voor iets te eten, liefde of genegenheid. Wat zijn we trots als de hond luistert. Hij doet een kunstje en gaat bij de ijskast zitten voor de beloning. Het baasje springt op en geeft iets lekkers uit de ijskast. Goed zo, slimme jongen!
Wie voedt nou wie op. Eigenlijk is de hond onze huis- tuin- en keuken psychiater, in de onbetaalde discipline. De hond weet precies wat eraan de hand is als iemand in het gezin ziek is of zielenpijn heeft. Een zorgzamere zuster of broeder kun je je bijna niet wensen. De hond heeft alle tijd, is altijd blijmoedig, speels en opbeurend van karakter. Kortom het leven is een feest met een hond. Alleen wat er voor ingaat, moet ervan achteren weer uit. Dus wandelen, wil de hond elke dag weer opnieuw kilometervreters zijn het in weer en wind. De hond is niet modebewust en trekt een pak aan dat ie het hele jaar aanhoudt, zomers de duidelijk dunnere versie –al dan niet met hulp van de hondenkapper- als in de winter, maar uiteindelijk van hetzelfde laken een pak.

Dwingende ogen dan. Ook zonder te blaffen of te gesticuleren met zijn hele lijf dwingt de hond iedereen met zijn geduldige ogen om dat te doen wat de hond gebiedt!
Geen dier ter wereld staat zo dicht bij de mens als de hond. Honden zijn daarom "a man ’s best friend”.

Op de foto lijkt het erop dat mens en hond innig met elkaar in gevecht zijn met dichtgeknepen ogen. Niets is minder waar. Het zijn couch potatoes met een diepe verbondenheid en tevredenheid jegens elkaar. Maatjes voor het leven, helemaal monogaam, elkaar vertrouwend en op elkaar bouwend.

Je doet alles voor je hond en als ultieme offergave mag je ieder jaar hondenbelasting betalen voor achtergelaten hondenpoep, wat ieder trouw baasje met een schepje en zakje altijd trouw opruimt?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten