zondag 7 december 2014

Bladerig tafereel

 

Je hangt je hele leven lang spartelend en bloeiend aan een boom. Met een arm houdt je je vast opdat je niet naar beneden valt. Je denkt dat je een geheel bent met je grote robuuste houten vriend. De waarheid is net iets anders. Jij bent de onwetende beschermengel. Met alles wat in de lucht en in het licht langskomt of op je bladbody schijnt doe jij je voordeel ten behoeve van anderen, als een ware spons. Jij bent zo flinterdun, zo smal waardoor jij niet eens plaats hebt om iets van voeding of geluk op te slaan. Je egoïstische grote houten vriend maakt dankbaar gebruik van jouw capaciteiten en energie, waardoor hij in volle glorie praalt, straalt en groeit. Dat noemt men nou een onbaatzuchtige symbiose. Jij bent getorpedeerd tot een heel nietig sociaal wezentje, in elke vezel van je “blad”.

Nou ja nietig, zonder jou geen boom geen zuivere lucht geen voeding en ga zo maar door. Zelfs dood zorg je voor voeding, luchtigheid en bescherming in of op de bodem.

Eigenlijk heb jij met jouw arm die de boom in een charmante greep - welke met zijn wortels diep in de grond de aarde wortelt- en daarmee de hele wereld in je futiele greep.

Jouw arm wordt moe en raakt leeggezogen als een klein overblijfsel wat eens een parmantig groen levend blad is geweest. Dan val je van je troon, je uitzicht. Jouw lijf dwarrelt als een licht perkament achtig veertje omlaag. Dit keer in de vorm van een uitgestoken hand. Nota bene op een ijzeren tralie gestel van jewelste. Ook hier zal je geen stand kunnen houden. Weggeveegd door mensen of meegewaaid met een zuchtje wind in een willekeurige richting. Onder een haag weggemoffeld of in een kliko gestopt!


Dankjewel wereld

Tekst: Han Tummers
Foto:  Jacco Bezuijen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten