woensdag 24 december 2014

Shimano



Mijn eerste gedachte bij de foto van Jacco is die van een geleide weerstand in geknechte vorm. Met uiterste precisie naadloos in mekaar gedwongen en met kracht, muurvast geklonken. Tanden maken op slaafse wijze deel uit van snelheid bevorderende slagkracht. Sterke metalen identieke schakels beproeven koortsachtig de verzorging van de overdracht van energie en vitesse. De snelheid wordt door de mens been-matig opgejaagd via gedifferentieerde omwentelingen rondom de as. De weerstand als in de wet van Newton, heeft enigszins vat op dit mechanistisch bolwerk.

Vanaf een groter afstand bekeken lijkt dit ogenschijnlijke tandwiel-blok op een perpetuum mobile, denkbeeldig apparaat dat eenmaal in beweging uit zichzelf blijft bewegen en energie kan opwekken uit het niets. Slechts en alleen de aarde schijnt hiertegen weerstand te kunnen oproepen door tegendraadse seizoenen in het strijdperk te werpen waardoor een tegenstroom geforceerd kan worden.
Het materiaal dan. De vroegere mensheid is zoekende om iets te fabriceren dat niet een, twee drie kapot gaat. Proefondervindelijk vastgesteld is destijds gebleken dat niet de dikste opeen gestapelde magnetische metaalmix het sterkste is, maar wel de fijngevoeligste beproefde metaallegering. De onverwoestbare samoerai zwaarden als voorbeeld. Zij zijn gekneed, gemengd, gehard met zuurstof, water en vuur tot een nagenoeg onverwoestbaar snedig geheel.

Samoeraizwaarden en Shimano, ten slotte. Allebei ideeën uit Japan, sterk, gewild, meedogenloos en vooral tijdloos.

Ik denk nu alweer fantasievol maar alweer anders over deze foto!

Fijne dagen samen, wensen Jacco en ik U allen

Tekst: Han Tummers
Foto:  Jacco Bezuijen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten