woensdag 18 februari 2015

Mikado en rode borstjes


Eentonigheid is troef in deze gefotografeerde omgeving, zo lijkt het te zijn. Inzoomende op de stengels kun je zien dat dit niets is van dertien uit een dozijn. Gelijksoortig dat wel. Maar geen blauwdruk van elkaar. Het lijkt wel of deze sterke buigende stengels tot dezelfde saaie familie behoren maar niets is minder waar, vooral als je naar de accenten loert. De kleuren zijn divers in een palet van warmte, gebrokenheid en schijnbare teloorgang. Gelijk als de seizoenen waaraan het leven onderhevig is. De seizoenen hebben voor elkaar gekregen dat deze stengels in dezelfde richting kijken of neigen.  Geen enkele stengel zwemt tegen de stroom in, gedwee heeft de wind hun haren geföhnd en gestileerd met een natuurlijke finesse.

Als we goed kijken kunnen we zien dat het natuurlijk neigen van deze saaie stengels gebonden is aan de menselijke indamming door een groen geplastificeerd hekwerk dat zegt; tot hier en niet verder, anders...

Dus dood omvallen of breken is er niet meer bij. In de zomer oogt dit plaatje fris en fruitig om in het najaar tijdens het proces van vergankelijkheid de grauwe accenten in te luiden. Maar ook het gevoel van geborgenheid wekt een open houding dat alles en iedereen welkom is om er te komen vertoeven. De kracht van de stengels trekt kleine diersoorten naar zich toe en biedt hen tijdens hun bezoek –kort of lang- bescherming of een schuilplek tegen de onmiddellijke weerstanden in het leven.

Meerdere levensvormen uit de voedselketen voelen de genegenheid van de stengels om zich in of onder of tussen de stengels te gaan begeven. Ik zei het al de voedselketen trekt een diversiteit van jewelste aan.
De stengels zijn ook een uitkijkpost in de dierlijke voedselketen. Er zijn fauna adepten die graag op, in of tussen de stengels loeren op voedsel. De levensvorm op de foto van een dier met rooie borstjes oogt in eerste instantie liefelijk en adorabel. in feite is hij of zij een opruimer en een overlever. De kleuren van zijn of haar rooi borstjes wekken affectie en warmte. Een welkom coma waar je niet meer uit kunt ontwaken!

Kleinere levensvormen dan de rooie borstjes krijgen het voor hun kiezen en worden levend en wel verorberd door deze rooie betovering, met scherpe ogen en zintuigen.


Mikado een Japans precisie spel met naturelle stokjes. Niet in de grond gestoken maar omgevallen op een tafel. Met uiterste precisie en geduld zal de overwinnaar overblijven net als het rooie borstje in de vrije natuur op de wiegende stengel die overleeft door rauw voedsel zonder enige poespas; hap, slik en weg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten