vrijdag 30 januari 2015

Weird science



Miljoenen jaren geleden had de aarde nog geen dampkring of zwaartekracht protectie in welke vorm dan ook. Kometen, brokstukken van minerale- en andere aard kwamen onvrijwillig of toch niet! Op bezoek en sloegen vele miljoenen jaren op een rij, een gatenkaas in de zachte- moerassige zweverige aarde. Een mega onuitputtelijk bombardement van jewelste. Vele brokstukken werden ingelijfd en zijn tegenwoordig de dankbare ertsen, mineralen en de bron van ons leven waar wij ons voordeel mee kunnen doen. Als voorbeeld de vele onderscheidenlijke edel- en metalen ertsen. Gelukkig zijn de ertsen geïsoleerd gebleven en zijn niet als een kwaadaardige tumor uitgedijd in de aarde.

Allerlaatst zijn zij tevoorschijn getoverd omdat de mens hen heeft uitgegraven en deze vruchten heeft gesmeed tot dankbare gebruiksartikelen en/of werktuigen.

Alles heeft een begin en een eindstadium, zelfs het leven, in minerale- of vaste vorm. Als je maar lang genoeg wacht op de omwentelingen van de aarde om de zon. De mens heeft op een ongebruikelijke manier de metalen ertsen voor zijn eigen baten aangewend. In eerste instantie om te jagen en zich te verdedigen en veel later pas als economisch breekpunt in de industrie. Zonder minerale- en ijzerertsen gaat eigenlijk niets.

Dank u vroegere meteorenregen van varia aard dat u de moeite heeft genomen om onze aarde te geselen en murw te beuken. Wij gebruiken nu deze gewelddadige vruchten om ons leven aangenaam te maken of om onze positie te verankeren volgens de laatste mode trends.

Mensen groeven en graven metalen uit de grond om hen als sieraden te gebruiken en de hardere ordinairdere soorten als werktuigen. Eureka, ook wordt het wiel uitgevonden. Dat geeft minder weerstand en kost ten slotte minder energie.

Wielen zijn rond en lijden een hard bestaan. Dus word een tussenlaag van rubber gebruikt om het wiel comfortabel over de weg te laten bewegen. Uiteindelijk wordt het wiel als onderste deel van een comfortabele autovehikel vervangen en afgedankt opzij gezet en hard verder meedogenloos achtergelaten om te vergaan tot het ultieme niets.

De velg en het wiel door Jacco gefotografeerd is verlaten en achtergelaten als een res nullius, lees; aan niets of niemand toebehorend in de vrije natuur. Maar zo heeft moeder Aarde, de bewaker van de bodemschatten, het niet bedoeld.

IJzer heeft in eerste instantie een beschermlaag tegen corrosie, de roestvorming. Daarna begint de aftakeling pas goed. De weersinvloeden geselen deze velg en dit wiel op een zelfde wijze als destijds de aarde in zijn onbeschermde oervorm. De geschiedenis herhaalt zich altijd, toch. Ook al is dit maar in het klein.

De aarde stuurt hulp op weg naar deze velg. De aarde voelt aan de koude velg met tentakels van groeiend en bloeiend groen. De aarde zal de velg aan het oog onttrekken en overdekken met warmzalig groen. De ultieme gedachte zal zijn dat de aarde deze metalen schat gaat beschermen en terugnemen in de warme grond zonder gedenkmaal, maar wel omringd met liefdevolle warmte.
Het proces einde aan alles wordt ingezet en zal nog lange tijd duren. De tijd om dit proces te betuigen heeft niemand want het duurt in onze ogen te lang.

Ashes to ashes, dust to dust. Stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren.


Hoe lang het ook duurt, maar alles eindigt

zaterdag 17 januari 2015

Bright Eyes



Ogen weerspiegelen het eindeloze sinistere heelal maar ook het daglicht. Alle opgedane indrukken worden verwerkt en opgeslagen in onze vloeibare grijze massa in onze hersenpan. Wanneer men er voor zou openstaan dan zijn blijheid, verdriet, trauma, zwijmelingen en verliefdheid duidelijk in iemands ogen te zien. Ogen zijn als het ware een camera obscure, lees donkere kamer, en loodsen ons een leven lang veilig voorbij alle plekken waar we langs lopen of naar kijken.

Wanneer men een foto van het heelal naast een foto van een oog zou plaatsen dan zijn tal van overeenkomsten te zien, idem als van een eeneiige tweeling. Een verbazingwekkende gelijkenis.
De aller-allermooiste onbeschrijfelijke kleuren paletten in een Science fiction modus met mooie maar onbenaderbare silhouetten en adembenemende panorama’s of vergezichten, met dezelfde roterende spil, de zon.

Het ontstaan van leven is toch wel het licht, een visueel wondermiddel dat ons laat zien wat zou kunnen, wanneer niet tegengehouden of gesaboteerd met doelloze onwetendheid en hoogmoed.
Al wat leeft en beweegt wordt gratis en helaas voor velen voor niets, tentoongespreid door het daglicht in onze ogen. Dat is pas ware rijkdom, alleen daar koop je niets voor, tot het moment dat het over en voorbij is.

Ik zie van alles in dit gefotografeerde oog gebeuren. Het is een oog van een mooi jonge meid. Hoe ik dat weet?

Ik zei al dat het oog ook een heuse camera obscura is. Dit oog op haar beurt is jong, modern, ingetogen, verzorgd en nieuwsgierig. Het lijkt of dit oog van links naar rechts wordt aangejaagd door sereen licht dat door de donkere pupil naar buiten wil stromen en vice versa om levensindrukken op te doen.

De donkere pupil heeft alweer een mooi kleurenpalet om zich heen gekarakteriseerd. Weerspiegelingen van de wereld door een fragment van licht worden frank en vrij toegelaten in dit mooie menselijke frêle medium van visualiteit.

Het oog wordt bescherm door een haag van wimpers in perfecte onderlinge afstand, tegen ruis en vuil. Het oog is nieuwsgierig en stil, gevangen in een foto, slechts voor een kort moment.

Wie de foto heeft gemaakt? Dat is voor altijd vastgelegd. Jacco namelijk op zijn beurt, drukt Pentax in zijn linkerhand tegen zijn linker oog. Zijn rechterhand geeft aanwijzingen aan Renée het fotomodel. De lichtinval is buitengewoon goed te noemen door het woonkamerraam
Dit moment is voorbij net een simpele knip met de oogleden. Dat is gezond voor het oog en nieuwe indrukken kunnen vervolgens worden opgedaan.
Altijd wordt alles en iedereen gezien, gefotografeerd en opgeslagen, daar is geen ontkomen aan.


maandag 12 januari 2015

Magic of life



Het lijkt wel alsof het leven aan gene zijde pas verder gaat. Een bijna flora-fauna Apocalyptica. Alleen de natuur heeft dit heel goed in beeld en begrepen. Elk jaar zuigt de natuur al het leven uit al haar pracht en praal en dan sterft alles af en blijft lauwwarm op de grond of in het water, achter.  Het licht en het leven verdwijnt samen met de zon in een verre baan ver weg van ons kikkerlandje. 

Natuurlijke onzichtbare processen worden op gang gebracht. Een winterslaap voor diverse diersoorten of een staat van schijndood met een akelig lage hartslag en amfibische kille koude. Alsof vrieskou en sneeuw niet genoeg is om de boel te ontregelen. Heel belangrijk is het om af te wachten op wat komen gaat.

Dan draait en draait de Aarde in een illustere baan in de zwarte sinistere duisternis. De flora en fauna gaan dicht bij elkaar staan of liggen, buigen hun hoofd en hopen dat genoeg is gedaan. Een dilemma leef ik of dien ik nieuw leven met als toverwoord dienstbaarheid en saamhorigheid.

De foto is genomen aan gene zijde van het leven in de winter wende in de donkerte van het fragiele bestaan. Het nemen van deze foto is een historische en unieke prestatie. De volgende foto al is het maar een seconde later is alweer anders. Dit ogenblik niet meer te vangen. Dankjewel pentax. Wel vele look a like foto’s. De accenten tellen hier en niet de grof motorische gissingen met de tijdspanner.

De foto laat en schitterend moment zien. Namelijk de overgang naar nieuw leven met als barrière een gevallen of net omgewaaide boom die een eenheid wil vormen met de bodem om nieuw leven een kans te geven. Gelijk als een stervende zwaan.

Het lijkt net alsof takken van de boom omlaag komen dwarrelen. Dat is nou het mooie van fantasievolle denkbeelden. De realiteit zal uitwijzen dat er een andere boom naast staat met een karrenvracht aan takken en dennennaalden.

Hey, vrij denken en je mening uiten is een begrip onder spanning, heden ten dagen.
Achter de omgewaaide boom met het aardse donker in de rug wacht het nieuwe leven en het licht op hem, haar en iedereen.


De dieren weten niet dat het licht zal gaan worden maar aanvaarden alle consequenties als het ook een keer wat later wordt. Ten slotte gezelligheid kent geen tijd. Helaas is nieuw leven snel over en uit als we niet voorzichtig zijn en de natuur respecteren.

dinsdag 6 januari 2015

Lost factory


In de tijd van mijn jeugd zijn er veel fabrieken in mijn woonomgeving. Dat is normaal. De fabrieken liggen meestal midden in de woonwijken als een behoedzaam kloppend hart. Woon- en werkverkeer vaak te voet of in het edelste geval per fiets marcheren of draaien de wielen rond richting Fabriek. Want daar gebeurt het. De portier –altijd met de pet op en een big moustache onder his royal nose- staat in de opening voor zijn wachthuisje. Hij zet de hekken wagenwijd open en tuurt streng maar rechtvaardig naar al dat werkvolk dat binnenkomt om te ploegen in het gezicht zijner aanschijns. De mensen maken lange dagen en verzetten zonder te morren veel werk en verdienen hun boterham. De werkgever floreert goed door hun tomeloze inzet en economisch gezien groeien de bomen tot aan de hemel. In deze gouden tijdenzijn ook de kerken boordevol en niet opdraven is er niet bij want dan komt de pastoor op bezoek voor toenemende populatie aanvragen of boetedoening. Niet luisteren of met de stroom meezwemmen, betekent automatisch geen geld. De sociale voorzieningen zijn pover. Toen was geluk nog heel gewoon, zo ook misbruik en knechting. Iedereen loopt in de pas naar de fabriek of naar de mijnen in het zuiden.

Na vele jaren van dienstbaarheid gaan de fabrieksdaken open en schijnt de zon naar binnen voor de vitaminen AD en het economisch rendement. Human resource management heeft uitgewezen dat als je de werknemers meer zonlicht en op warme zomerdagen soep “voert” dan blijven de prestaties overeind en is het gewin des te meer.

Hebzucht of grenzen verleggende ideeën maken dat grote werkgevers, de multinationals, anders gaan denken en veraf buiten Nederland gaan investeren. Dat laat de belastingwetgeving graag toe.
Feit is dat meer winst wordt gemaakt. Het kloppende fabriekshart van weleer wordt een bloedend hart zonder oogmerk op verliezen of menselijkheid.

Het sluiten van fabrieken weegt niet op tegen de financiële winsten. Fabrieken en hun terreinen liggen er eenzaam en verlaten bij. Zij worden niet meer gebruikt en hun bloedend hart wordt niet meer gereanimeerd maar simpelweg wordt de stekker er uit getrokken.  Een doodse kille boel blijft over. De arbeiders komen niet meer naar de fabriek. Dorpen worden langzaamaan desolaat. Winkels sluiten en de spaarcenten worden elders waar het goedkoper is dan in het dorp uitgegeven.

De natuur op haar beurt ziet haar kans en klimt voorzichtig over en door de hekwerken heen. In goten en tussen straatstenen in, groeit van alles van struikgewas tot onkruid en wilde bloemen.  Een nieuwe voedingsbodem voor een ongestoord vegetatieve flora. IJzer raakt verholen onder mos en groen met een recyclebare beweegreden. Wortels van allerlei sterke plantensoorten dringen zich tussen schijnbaar onaantastbaar beton en steen heen en veroorzaken wiggen en banen zich steeds verder een weg totdat zij in direct contact komen met de malse voedingsbodem, oftewel de bron van leven. Het lijkt dan ook dat de jaargetijden de fabriek geselen onder hun tegenwoordigheid, jaar in jaar uit.
Fabrieken worden vergeten terwijl zij eigenlijk cultureel erfgoed zijn uit historisch- en sociaal aspect.
Achteraf is niemand blij en tegenwoordig zien we dat, multinationals onder de druk van Brussel terug komen naar Nederland en vakmanschap en ambachten in het vaandel worden gehesen.

Dat mensen te voet of met de fiets in lange slierten naar hun werk gaan, dat zullen we niet meer meemaken. De infrastructuur maakt dat we langer reizen voor ons werk.

De wegen worden aangepakt en nog steeds fiks uitgebreid.

Ons heden is mobiliteit zonder grenzen.